Dy shtyllat e kombit shqiptar: Gjergj Kastrioti dhe Nane Tereza

Dy shtyllat e kombit shqiptar: Gjergj Kastrioti dhe Nane Tereza

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Paul Tedeschini: Kryengritja anti sovjetike ne Berlin me 17 qershor 1953

Paul Tedeschini: Kryengritja anti sovjetike ne Berlin me 17 qershor 1953

Posted in Uncategorized | Leave a comment

SHKOLLA E PARË SHQIPE ËSHTË HAPUR NË VITIN 1632… Nga ILIR SECI

SHKOLLA E PARË SHQIPE ËSHTË HAPUR NË VITIN 1632… Nga ILIR SECI

Posted in Uncategorized | Leave a comment

KAROLI: Biri i Popullit Trim dhe te Pathyeshem Polak!

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Poliedriku Ernest Koliqi në 38 vjetorin e vdekjes

Duke shfletuar kalendarin historik, sot më 15 janar kujtojmë përvjetorin e vdekjes së prof. Ernest Koliqit, poeti, prozatori, dramaturgu e studiuesi i madh i letërsisë shqipe.

Ernest Koliqi lindi në Shkodër me 20 Maj 1903, në një familje te njohur patriotike. Shkollën e filloi në vendlindje, për ta përfunduar më 1921 në Bergamo dhe në Milano të Italisë, ku kreu studimet e mesme. I përgatitur me njohuritë më të përparuara të kohës, u kthye menjëherë në Shqipëri ku, dy vjet me pas, së bashku me Atë Anton Harapin dhe Nush Topallin, themeloi gazetën “Ora e Maleve”. Bashkëpunoi me revistat më të rëndësishme të kohës, e themeloi njërën ndër revistat më interesante të letërsisë shqipe “Shkëndija” të Tiranës.  Continue reading

Posted in Uncategorized | 1 Comment

Kalendari Ortodoks: Shën Stefani

botuar e enjte, 27 dhjetor 2012 3:28.MD
Radio Bullgaria Shoqëria Historia dhe feja Autori: Valentina Dineva

Në ditën e tretë pas Krishtlindjeve nderojmë kujtimin e Shën Stefanit – martiri i parë i krishterë. I përmbushur me shumë besim dhe forcë, Shën Stefani është bërë dhjak i parë në bashkinë e Jerusalemit. Ajo u ndërtua në mënyrë kaq të drejtë saqë hebrenjtë janë zilepsur dhe e kanë akuzuar Shën Stefanin dhe turma e ka vrarë me gurë. Legjenda tregon se, Shën Mëria e ka vërejtur vdekjen e tij dhe është lutur për të. Duke vdekur Shën Stefani e ka lutur Zotin t’i falë armiqtë e tij.

Për ditën e tretë të Krishtlindjeve njerëzit thonë, se “mbyll ciklin” sepse me të përfundojnë festat e Krishtlindjeve, ai është festa e fundit gjatë vitit. Dita pritet në mënyrë festive nga të gjithë. Familjet mblidhen rreth tryezës me gjellë të gatuar me mish – mish derri me lakër arme, byrek me mish, këndojnë këngë dhe argëtojnë. Continue reading

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Bullgaria – partnere stabile në Bashkimin Evropian dhe NATO-n

botuar e enjte, 27 dhjetor 2012 2:30.MD
Radio Bullgaria Shoqëria Politika NATO BE Autori: Atanas Cenov

© Foto: arkiv

Gjatë prillit të vitit 2004 Bullgaria u bë një anëtare fuqiplotë e NATO-s, kurse më 1 janar të vitit 2007 hyri në familjen e madhe të Bashkimit Evropian. Euforia nga këto ngjarje fatpërcaktuese për Sofjen ka kaluar prej kohe, kurse anëtarësia në të dyja organizatat për vit të radhës kalon nën shenjën e krizës ekonomike. Dhe prapë së prapi, Bullgaria ishte edhe gjatë vitit 2012 një partnere stabile në Bashkimin Evropian dhe në NATO-n.  Continue reading

Posted in Uncategorized | 1 Comment

Në Nigeri, gjashtë të krishterë vriten në një Kishë në veri të vendit.


Sot, Shën Shtjefnit, dëshmitar i parë i Krishtit, Kishës iu shtuan gjatë dëshmitarë të rinj, nga Nigeria e largët, e martirizuar, e kujtuar me shqetësim e dashuri nga Papa në mesazhin e djeshëm ‘Urbi et Orbi’- Romës e Botës:“Lindja e Krishtit ndihmoftë për kthimin e … harmonisë në Nigeri, ku atentate mizore terroriste vijojnë të shkaktojnë viktima, posaçërisht ndër të krishterët”, janë fjalët e Bnediktit XVI.
Ndërsa Papa kremtonte në Bazilikën e Shën Pjetrit, Natën e Krishtlindjes, Kisha e Perit, në shtetin e Jobes, në veri të vendit, u sulmua. Pasojat, gjashtë të vrarë. Ndërmjet tyre, meshtari. E Kisha në flakë. Continue reading

Posted in Uncategorized | 1 Comment

150 mijë të krishterë të mbytur në vitin 2012.


Kisha festoi dje Shën Shtjefnin, martiri i parë i cili, në sa mbytej me gurë, i kërkoi Zotit të mos i fajësonte ata, që po ia merrnin jetën aq mizorisht. Mendimi të shkon menjëherë tek të krishterët në mbarë botën, për t’u ndaluar posaçërisht tek ata, që edhe sot e kësaj dite vijojnë të persekutohen, të merren nëpër këmbë e edhe të mbyten vetëm e vetëm pse besojnë në Jezu Krishtin. Për të vërtetuar sa i përhapur vijon të jetë ky fenomen i dhimbshëm, ftuam në mikrofonin tonë koordinatorin e Vëzhguesit të lirisë fetare në Itali, Masimo Introvinje:

Përgjigje: – Qendra ndoshta më e përparuar e statistikës fetare, është ajo e SHBA, e themeluar dhe e drejtuar nga David Barret, deri në vdekjen e tij, më 2011. Continue reading

Posted in Uncategorized | 1 Comment

Kisha Ortodokse SHQIPTARE regjistron besimtarët ortodoks, sa janë në të vërtetë

Publikuar më 26.12.2012 | 11:32

Kisha Ortodokse ka nisur të numërojë vetë besimtarët e saj, pikërisht në ditën e Krishtlindjeve, pasi ka kundërshtuar censusin e realizuar nga INSTAT një vit më parë, për shkak se sipas tyre i nxjerr ortodoksët në një numër më të ulët nga sa janë realisht.

Edhe pse dje ishte ditë Krishtlindjesh Kisha Ortodokse në hyrje të kishave ortodokse ishin vendosur edhe disa formularë, që duhej të plotësoheshin nga ata persona që merrnin pjesë në meshë. Në formular kërkohej të deklarohej besimi fetar, identiteti si dhe nëse janë regjistruar nga censusi i qeverisë apo jo. Continue reading

Posted in Uncategorized | 1 Comment